De tuin oftewel hoe maak ik van een bak met aarde een bak met water en hier en daar nog een plek om te zitten.

 

 

In den beginne was er een lap grond met een gat erin plus een paar bergen aarde het zou de bedoeling worden dat hier een vijver van gemaakt werd maar tijdens het graven van deze poel kwam het grondwater net zo hard de grond uit als de aarde elke morgen diende er dus eerst minimaal een half uur te worden gepompt voordat er weer verder gegraven kon worden !
Maar na het verzetten van bergen aarde want omdat het gat nogal groot was uitgevallen ook al lijkt het niet zo ( 14.000 Ltr ) werd er dan toch eindelijk maar follie in de vijver gelegd en werd er met het vullen begonnen.Toen hadden we een probleem dat om van de ene kant van de tuin naar de ander te komen er een tijdelijke brug werd gemaakt van een paar balken en een plaat triplex.
Mijn vriendin Karin vond het prachtig die maakte op een gegeven moment elk uur de keuken en de gang schoon omdat uiteraard met al die aarde en regen er nogal wat inloop was. Gelukkig heb ik daar geen foto's van :-))
Maar na het verzetten van een boel bergen aarde die dus altijd in de weg lagen, omdat je ze toch ergens kwijt moest, en het door het huis heen rijden van de nodige keien en rotsblokken ( 2500 Kilo ) begon het dan toch eindelijk op een vijver te lijken , ondertussen was er ook al een brug geslagen om op het andere terras te komen , toch wel makkelijk, was in ieder geval beter dan die plaat triplex die dus ook nog spekglad was geworden van de modder en de regen !
Ondertussen kreeg ik van de lokale leverancier van p.v.c. materialen al 10 % korting op de aanschaf van pvc materialen en daar ligt er nogal wat van in de tuin voor de aansturing van de diverse elementen zoals , planten filter, biofilter, druppelfilter, waterval Dit loopt allemaal via de pomp kelder oftewel het hart van de vijver 1 kraan verkeerd en er krijgt iets geen water wat resulteerd in het afsterven van de bacterie opbouw die sneller doodgaan dan dat ze worden aangemaakt ! Links ziet U het druppelfilter wat zelf is gemaakt en wat iedereen zelf kan maken met een paar bakken , en rechts het bio filter.
Het druppel filter bestaat uit 4 gestapelde gele bakken waarvan de bovenste drie voor 1/3 gevuld zijn met substraat, het water woord met stralen in de bovenste bak gespoten en door het breken van de waterdruppels wordt er zeer veel zuurstof in het water opgenomen, men noemt dit ook wel een droog-nat filter.

Het bio filter bestaat uit de volgende kamers, Vortex ( voor het grove vuil, dat bezinkt door de draaikolk beweging ) een kamer met borstels, voor het fijnere vuil een kamer met japanse matten   ( hierin zitten de bacteriŽn die de uitwerpselen van de vissen omzetten in een minder schadelijke stof ) en nog een kamer met substraat en filter materiaal die voor de laatste filtering zorgen .

Als U meer foto's van de tuin en de vijver wilt zien dan staan deze op de volgende pagina, U kunt klikken op de foto hiernaast.

Tuin & vijver foto's / Garden & pond pictures