Na een winter nadenken en tekenen en informatie verzamelen, zijn we 10 februari 2001 begonnen met de renovatie van de Koi vijver .

De dingen die ik binnen kon doen zoals het maken van de schakel kast met de relais erin had ik in de winter lekker binnen uitgevoerd. het zag er toch aardig uit al zeg ik het zelf !

Ook moest eerst nog even de overloop van de siervijver worden aangepast, ik dacht dat 50 mm overloop wel genoeg was mooi niet dus, en de overloop werd gewijzigd in 110 mm. en omdat alles nu op 110 mm zat kwam er ook nog een vorsuitziend spruitstuk aan te pas om alles weer op 1 leiding te krijgen.

Eerst was ik van plan om de nieuwe Koi vijver op te metselen, het zou dan gaan gebeuren met belgische snelbouwstenen, welke ik ook voor de siervijver had gebruikt, maar ik zag een beetje tegen het metselen van 800 stenen op, en de stand van het grondwater, dus werd er uiteindelijk besloten om damwand te plaatsen.

Na veel bellen in de regio, naar damwand en andere zaken zoals bevestigings materiaal kwam eindelijk om 8 februari de hout stapel binnen, en geloof me damwand voor een vijver met een omtrek van 16,5 meter is aardig wat hout omdat er ook nog steun-, en afdeklatten bij zaten, de damwand zou in de voortuin al op maat worden gezaagt met een lengte van 1.80 , daar ik 3.60  had besteld, maar ik schrok toen ik de lengte controleerde , de damwand delen bleken maar 3.50 lang te zijn, dus na bellen met de leverancier, besloten om de delen maar op 1.75 af te zagen. en na veel heen en weer geloop lag het hout uiteindelijk in de tuin, op de enigste plek waar je nog een klein beetje kon lopen.
De damwand werd geleverd door de firma Shoehuis en kost per lengte van 3.60 mtr x 13 cm x 3 cm fl 18,00 dit is gewolmaniseerd hout

Zaterdag zijn we begonnen met het afbreken van de oude vijver, het was wel even schrikken toen ik aan de kant van de buren het vijverfolie en de beschermdeken weghaalde, de zijkant was helemaal uitgespoeld, ook het weghalen van de bescherm deken die onder de folie lag was een zwaar werk daar deze hele maal vol zat met water, maar uiteindelijk stond er 's avonds toch zeker 1,5 Mtr damwand, en hier kwam het eerste foutje aan het licht. Als je damwand plaatst schuin dan de onderkand af zodat er aan de kant waar hij tegen de voorganger aan moet komen een punt komt.

Maandag gingen we door met het plaatsen en 's avonds stond er 5 Mtr wand, daar kwam foutje 2 tevoorschijn, probeer niet met blubber de achterkant van de damwand al op te vullen het drukt alles opzij.

Dinsdag nadat er eerst 2 kub aarde was verplaatst, omdat de vijver toch iets groter zou worden als de oude en uiteraard na het vinden van diverse argeologische vondsten, zoals een fiets trapper en bagagedrager , en takkenbossen stond er 's avonds toch alweer een flink deel bij, zodat het er toch al aardig op begon te lijken !

Woensdag vandaag zat het een beetje tegen daar ik de aarde zolangzamerhand ook niet meer in de tuin kwijt kan, en de brug gesloopt moest worden , was het meer voorbereiding wat ik heb uitgespookt, uiteraard toch nog wel 2 Mtr damwand geplaatst, maar dat is niet veel in vergelijking met gisteren.

Donderdag, men zegt wel eens dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, nu volgens mij klopt dat ook, maar de laatste 2,5 meter damwand staat er in gelukkig, nu kunnen we gaan beginnen met het afschuinen van de bodem en het aanbrengen van de bodem-drain en de aandere aan en afvoeren, en het maken van een betonnen vloer, ff de foto's van vandaag ->  1  2  3

Vrijdag, vandaag was een dag van 'heb ik dat' eerst een sleuf gegraven naast de vijver waar de 110 mm pijp van de bodemdrain door heen moest, dat was ff lastig om een sleuf te graven van 2.20 diep , maar na een uurtje zat de pijp er toch in, aangesloten op de doorgaande buis met de schuif afsluiter, nu nog de winterdoorvoer maken dat was iets lastiger omdat er waterdruk op stond dus eerst maar ff het filter en de doorvoer van de siervijver dicht gedaan  toen de zijdoorvoer klaar was aan de buitenkant een dop in de pijp gedaan zodat de siervijver weer kon gaan filteren,  Ja mooi mis ik draaide de overloop van de siervijver weer onder water hoorde een knal achter me en de dop van de koi vijver sprong uit de wand-doorvoer, met eem boel lucht en daarna een stroom water het leek wel een stuwdam , dus als de sodemieter de dop er weer in gedaan en er een eind hout achter gezet, resultaat ' ik drijfnat, water in de koi vijver en de siervijver 5 cm gezakt' en daar ik nat was en koud was het wel weer genoeg voor vandaag morgen maken we de toevoer van 50 mm wel in orde waarna het pad langs de vijver aangelegd kan worden!

Zaterdag, de retour gemaakt voor de nw vijver , het was weer flink plakken om de pvc aan elkaar te krijgen, en dat allemaal in de blubber daar er nog een leiding los moest die er tijdelijk lag,  maar toen het eenmaal klaar was zag het er wel gigantisch uit, om even een beeld te geven van de pvc buizen geef ik van links naar rechts even aan wat de functie is.

1 overloop Koi vijver 110 mm
2 bodemdrain Koi vijver 110 mm
3 overloop Siervijver 110 mm
4 toevoer waterval 50 mm
5 toevoer Koi vijver 50 mm
6 toevoer plantenfilter 50 mm
7 toevoer Siervijver 50 mm
8 afvoer vuilwater 32 mm
9 lucht leiding 32 mm
10 electra buis 32 mm ( niet zichtbaar )

 


Zondag, vandaag begonnen met het dicht maken van het gat waar de pvc buizen lopen, na er eerst nog een extra buis in gelegd te hebben voor de verlichtings kabels, na het dicht gooien, een begin gemaakt met het op de juiste diepte maken van de vijver, maar eerst moets de oude folie er nog uit die daar op een hoop lag, n deel van 1 x 1.80 Mtr wordt maar 120 diep zodat ik daar een waterlelie kan plaatsen, ook kan ik op dat deel het eet gedrag van de steur in de gaten houden, dit ondiepe gedeelte loopt uiteraard schuin af zodat het vuil naar het diepe gedeelte wordt vervoerd alwaar het hopelijk in de bodem-drain zal verdwijnen. Karin maakte ook nog even een foto van de vissen , morgen gaan we verder met de aarde uit de vijver te halen.

Maandag, vandaag de waterval gesloopt en de omgeving hiervan daar er op die plek nog een flinke berg aarde moet komen en de waterval uiteraard 60 cm te laag was ,  we hebben besloten om een zig zag waterval/beekloop te maken dus begin ik links boven in met de bron, dan met een verloop naar rechts 2,50 meter, dan in een plasje laten overlopen weer 2,50 mtr naar links weer in een plasje en dan 1,50 mtr naar rechts , waar het geheel uitmond in de vijver . alle wanden worden met damwand verstevigd.

Dinsdag, vandaag komt schoonvader ff helpen met de laatste 3 a 4 kub klere klei ui het gaatje te halen we beginnen om 9.30 en om 12 uur is alles eruit, was wel ff afzien, en ik doe de rest van de dag ook helemaal niets meer, nou ja vanavond lekker spare ribs eten mmmmmmmmmmm.

Woesdag, helemaal versleten van het graven

Donderdag, nog steeds versleten en bellen voor beton leveranciers en beton matten gekocht !

Vrijdag, vandaag maar eens begonnen aan het maken van de waterval anex beekloop het is de bedoeling dat het water zigzag naar beneden gaat met een niveau verschil van 1 mtr over 3 mtr opervlak, ik ben benieuwd of dat gaat werken ? Maar na een uur of 4 ploeteren was er toch 2/3 van de waterval af, morgen gaan we maar eens kijken hoe het weer is !

Zaterdag, het had weer eens gesneeuwd en het was bitterkoud, dus maar eens de kuil in en kijken wat te doen aan het blubberbad en de bodem drain maar aangesloten, zodat aanstaande maandag over een week de betonmatten erin gelegd kunnen worden !

Zondag, vandaag eigenlijk alleen alle losse rommel van de oude vijver bij elkaar gelegd, mensen lief je weet dan pas wat er allemaal aan pijp en slang in gaat zitten en dan al die keien nog, maar daar weten we nog een mooie plek voor , juistem de waterval/beekloop.

Maandag, een beetje gerommeld in de tuin, je blijft er bezig.

Dinsdag, vandaag, maar eens begonnen met het aanbrengen van de stalen band die aan de bovenzijde van de vijver komt, dit is om de druk , "de vijver staat 60 cm boven de grond" tegen te houden, eerst wilde ik de gaten alvast voorboren, maar heb uiteindelijk toch maar besloten om de gaten terplaatse te boren, na afloop zag het stuk band wat ik gedaan had er toch redelijk uit.

Woensdag, het betonijzer in de kuil op maat gelegd en aan elkaar vast gemaakt zodat het dadelijk niet gaat verschuiven als het beton erop gestort word, om te zorgen dat het ijzer midden in de plak beton komt te zitten een paar stoeptegels aan flarden geslagen en deze onder de matten gelegd,

Donderdag, vandaag de rest van de stalen band vast gemaakt die de bovenkant van de vijver bijn moet houden, na afloop het zeildoek weer over de kuil gespannen maar wel zo dat ik morgen mezelf toch nog eens kan verdiepen in de betonmatten !

Vrijdag, vandaag een rustdag gehouden, ben alleen even het beton wezen betalen :-( is een nare bezigheid, ook nog even gezorgd dat dinsdag de beton silo voor de deur kan staan !

Zaterdag, het is meer afwachten tot dinsdag dus zal ik mezelf even gaan verdiepen in de huishouding :-)

Dinsdag 6 maart, vandaag is het prachtig weer de zon schijnt de hele dag het lijkt zowaar wel Lente, ik heb voor de foto's van het beton storten maar een apparte pagina gemaakt.

De afgelopen week ben ik eens gaan nadenken over een filter , en dan een zelfbouw filter, zodat ik de ruimte die ik in de schuur heb optimaal kan gebruiken, dus even informatie ingewonnen, en uiteraard gaan graven in de schuur en als je weinig ruimte hebt dan maar de grond in, het werd een gat van  70 cm breed 2 mtr lang en 116 cm diep !, de aanvoer geschied door een 110mm doorvoer en de afvoer naar filterbak 3 gebeurt met een bodemdoorvoer dat scheeld weer 30 cm aan de zijkant, na veel gekl**t want ik zat weer in het grondwater te pielen zat die bodem doorvoer er eindelijk in.
Op de doorvoer tussen de 2 filters heb ik haaks een 50 mm pijp gezet dit word de overloop van de vijvers en zal rechtstreeks met een 'U'  bocht op het riool worden aangesloten 'wat ik nog ff moet leggen'
Ook heb ik ondertussen zitten brainstormen over de pomp straat, er komen 4 cv pompen en 1 , 15.000 Ltr/U op het systeem te staan en wel voor het volgende.
1x siervijver, 1x koivijver, 1x waterval, 1x plantenfilter en 1x stofzuiger en andere zaken waar veel water druk vereist is, daar ik alle pompen onderling wil kunnen uitwisselen is er een kompleet leidingen en afsluiter plan getekend zodat ik mocht 1 van de pompen de geest geven, ik tenminste nog kan blijven doorpompen dan maar met minder water.

Zaterdag 17/3 vandaag weer zitten nadenken over de pompostraat, kwam tot de conclusie dat ik vergeten was een riool aansluiting te maken voor de stofzuiger die via de 15.000 Ltr pomp werkt, dus maar gelijk erbij getekend ,trouwens in de gang ziet alles er nogal fors uit :-) !! Tijdens het verwijderen van de oude pvc delen die in de afsluiters zaten ging ik nog even met een schroeven draaier door mijn duim heen wat een nogal rood uitziende hand gaf, maar een pleister doet wonderen. !

Donderdag 22/3 eindelijk is het weer droog, na een witte Lente ben ik begonnen met het ingraven van de rioolbuis die alles van het filter moet afvoeren, tijdens het graven , kwam bestaande riolering tegen welke kapot bleek te zijn , ik baalde bijzonder dus de Firma Felix in Haarlem gebeld, "welke toch al de hofleverancier is van pvc en CV pompen is" om het even te laten maken en dat zal ongetwijfeld ook wel lukken, als deze buis erin ligt ga ik verder in de schuur met de pompen en verdeel stukken.
Vandaag dus ook die kapote afvoer maar gemaakt, het zag er naderhand beter uit dan dat het geweest was al zeg ik het zelf, en de afvoer voor de filters sloot beter aan dan dat ik gedacht had.

Zaterdag 23/3 eindelijk schijnt de zon weer eens overvloedig, gisteren heb ik de slibafvoer van de filters op het riool aangesloten, en vandaag maar begonnen met het bestraten van alle open gemaakte delen, na een paar uur werk, was het leggen klaar tot aan de vijver, verder kan ik nog niet gaan want eerst moet er water in de vijver i.v.m. de tegendruk.

Donderdag 29/3 vandaag de rolstoel vriendelijke oprit gemaakt "niet dat ik die nodig heb" naar het eerste nog aan te leggen terrasje, het is de bedoeling dat hier ruimte is voor 2 stoeltjes en eventueel een klein tafeltje, maar voorlopig moet eerst de zijkant nog gevuld worden met aarde, ook gelijk de bak rechts gevuld, met 2 speciekuipen en deze met 1 stuk folie met elkaar verbonden zodat het water van de ne kuip naar de andere gepompt word.

Maandag 2/4 vandaag op de verjaardag van Karin begonnen met het terrasje, want het was 20 graden hier dus snel , snel, snel want we willen in de zon zitten, en het grote terras achter in de tuin is even nog niet bereikbaar, stiekum nog een paar foto's van Karin gemaakt 1, 2, maar daardoor moest ik natuurlijk ook weer op de foto, gelukkig hebben we samen ook nog van de zon kunnen genieten.