Wij zijn van plan om in onze tuin het n en ander te gaan veranderen omdat ik net zoals zo veel andere vijveraars de fouten heb gemaakt waar voor gewaarschuwd wordt , geen bodem-drain, steentjes op de bodem, verschillende niveau's zoals onderstaand plaatje weergeeft.

Als U op deze link klikt ziet U een schematische opzet van ons nieuwe ingebouwd filter  
Graag reacties of aanmerkingen posten in de NieuwsGroep nl.tuinen.vijver zodat ik nog wijzigingen kan aanbrengen voordat het terras op de schop gaat !

Logboek Klik hier voor de voortgang....start 12/10/2000

Huidige tuin
Klik op de foto voor een vergroting

 

De wijziging die we als eerste willen doorvoeren is het aanpassen cq. veranderen van het planten filter, dit is thans een rechthoekige bak van 1 mtr x 4 mtr. Hiervan wil ik een halve ronde cirkel maken van 4 x 2mtr waarbij in de hoeken een ronding komt, zoiets als de onderstaande schets weer geeft ! Deze halve cirkel komt 1 mtr in de grond en een twee steens muur van 60 cm erboven , tussen deze 2 steens muur zal ik de folie verwerken en ik denk ook om hier een warmte isolatie aan te brengen. De boven kant van de muur word afgewerkt met een haaks opstaande stenen rand zodat het folie en de isolatie niet zichtbaar meer is , in deze vijver wil ik windes, sluierstaart, chubinkies en andere niet koi vissen plaatsen daar de huidige vijver een beetje overvol begint te geraken. Daar ik geen verstand heb van de druk van water op een stenen muur van 60 cm zal ik mij wenden tot de Newsgroup-nl.tuinen.vijver daar hier een scala van mensen zitten die verstand hebben van koi-keeping en mij hopelijk met raad terzijde zullen staan.

De reden dat ik eerst met het verbouwen van het planten filter begin ligt hierin dat ik de hoofd vijver t.z.t. wil vernieuwen / vervangen maar in iedergeval een bodem-drain wil aanbrengen hier zodat ik met minder watt. i.v.m. het plaatsen van een grafitie filter, de vijver op de waarden kan houden die juist zijn !

Toekomstige tuin
Klik op de foto voor een vergroting

Mocht ik starten met de werkzaamheden , dan zal op deze pagina een foto reportage komen over de voortgang van het geheel, ik hoop hier zeker binnenkort mee te beginnen.!

 

Plan de campagne

Oftewel hoe gaan we het ombouwen van het planten filter aanpakken !!

1. Eerst zullen we eens het planten filter leeg halen, dan hebben we voorlopig genoeg te eten, :-) de planten gaan tijdelijk de schuur in in een 3 tal specie kuipen, ik denk tenminste dat dit wel zal lukken daar ik deze waterplanten als het enigzins gaat later weer wil gebruiken de planten staan geen van allen in de aarde doch in substraat wat dus uiteraard ook de specie kuipen ingaat ( niet alles uiteraard ), ik weet niet hoe ik dit water moet behandelen , maar daar stellen we wel weer een vraag over in het forum.

Huidige plantenfilter Het plantenfilter zoals het nu is, klik op foto voor vergroting

2. Hierna zal het nederlans elftal ( goudvisjes )verwijderd dienen te worden, het waren er 11 maar na het missen van een strafschop is er 1 spontaan verdwenen, zeker afgereist naar spanje ! Ook heb ik tijdens een diepgaand onderzoek van het filter kleine ?? visjes gezien ik denk dat ik deze maar in de speciekuipen met planten gooi ! Of dit zou niet juist moeten zijn ?? Hierna wordt het substraat, steentjes en folie verwijderd. en de pergola die nu met een contructie miden in het water staat.

3. Het afbreken van de houten constructie kan nu beginnen, en de aarde die er nog inzit gaat naar de voortuin zodat ik daar weer verhoogde plantenbakken onder het raam kan maken, ( je moet toch wat in de randstad, met de dure prijzen voor het afvoeren van grond ) en later hier de grond in kan die uit de toekomstige vijver komt. zodra het filter afgegraven is er zitten nog wat randen aarde langs de kant komen we bij punt 4 .

4. het graven van de fundering welke onder de muur moet komen kan nu beginnen daar het een halve ronde vijver wordt zal er dus ook een half ronde fundering moeten komen !! Slim h van mij , is over nagedacht. De muur die de buren waar ik zeeeeeer goed "mee" op kan schieten vertrouw ik ook niet dus het rechte gedeelte komt ook maar een fundering. Ik zelf denk aan een dikte van 30 cm en 1 steen breed ( 21 cm geloof ik ) welke ik ga verstevigen met betonijzer om de sterkte te bevorderen. Tijdens het beton storten zal ik dat deel van de tuin afdekken met een stuk plastic zeil zodat niet gelijk al het beton weg spoeld.

5. Tijdens het uitharden van het beton ( hoe lang diuurt dat ??? ) kan ik kijken hoe ik de grote vijver ga beschermen tegen de komende winter ik zat te denken aan een tunnel ( uit watertuin ) van plastic zoals je deze ook wel eens ziet bij tuinders maar dan maar 1 Mtr hoog zodat er een buffer van lucht onder komt en het water minder snel afkoeld !

6. Ok en nu graven en wel 1Mtr diep omdat er 60 cm vijver bovengronds komt te staan, de aarde gaat in de planten bakken in de voortuin ! Dat zal Karin leuk vinden dat wordt dus weer elke dag de keuken, gang en hal schoonmaken of we leggen er oude stukken tapijt in ! Nu weet ik uit betrouwbare bron dat er vroeger een waterput zat op die lokatie , ik hoop alleen dat het geen put is van 30 Mtr diep, maar dat zullen we dan wel weer zien.

7. Ondertussen is er uiteraard ook al rubber folie gehaald , en tegen die tijd zal ik dit stuk verder afwerken , ik zal tussen door het 1 en ander voorzien van foto's zodat de genieters onder ons kunnen zien dat een vijver graven niet een aller daagse hobby moet zijn !!


Logboek Klikop de onderstreepte stukjes tekst voor de foto's, in een appart scherm.

Mijn webcam staat ook op het vijver-project gericht dus werp ook hier eens een blik !!

Donderdag, 12/10/2000
De buurvrouw komt even mededelen dat de muur een beetje vochtig begint te worden , dus 's middags maar gelijk begonnen met het overbrengen van de vijverplanten uit het planten filter , de grote water planten staan in een specie kuip in de koi-vijver , de waterplanten zoals waterpest in de quarantaine bak gedaan. Ook de keien die langs de rand lagen verwijderd, het is wel een kale bak hoor zo . :-(
Na al deze handelingen is het water ondoorzichtbaar geworden dus morgenochtend kijken wat er aan vis inzit nog, heb al diverse jongen zien rondzwemmen.

Vrijdag. 13/10/2000
Karin maakt me om 7.15 wakker met de mededeling de wekker doet het niet ( dat gebeurt wel eens als het filter overloopt ) dus ik spring mijn bed uit kijk uit het raam en hoor geen water dus denk ik shit wat nu weer, ik naar beneden, blijkt dat alles gewoon werkt maar dat 1 van de katten aan het donderen is geweest en de stekker er uit heeft geraust ! Maar ja wakker ben je dan toch al dus maar gelijk na de thee kijken in het zonder-planten filter, het Nederlands- elftal was vlug gevangen (goudvissjes, 10 nog ) en tot mijn vreugde zie ik zeker 20 jonge visjes zwemmen, maar het vangen van deze visjes zal wel meer tijd vergen, en inderdaad na een 20 minuten is het water bagger dus maar weer wachten totdat het gezakt is ! na een uuris het water gezakt en alle jongen zijn er hopelijk uit zijn er toch zo'n 24 ze zitten even in een klein wit emmertje zodat ik ze kan tellen, zo nu kan het water eruit moet nog wel even een oplossing verzinnen voor de toevoer, daar de skimmer van de koi-vijver het plantenfilter bevoorraad van water. Probleem met de skimmer opgelost, slang ligt gewoon in de vijver.
Het leukste ! werk kan nu beginnen het verwijderen van 125 kilo kiezel en substraat wat op de bodem van het plantenfilter lag , het water is toch kouder dan je denkt als je er 20 minuten in staat te graaien , alles wordt in speciekuipen gedaan want daar heb ik er nog wel een paar van. na een goed uur is ook deze hindernis genomen en staan Karin en ik te kijken naar het troosteloze resultaat.
Het graven en slopen van de bak kan beginnen, eerst gaan de planken era f, zodat Karin kan scheppen en ik elke keer met 2 emmertje s de aarde kan wegbrengen, dat is geen leuk werk maar we hebben de tijd , na een emmer of 30 wordt een pauze ingelast, want de ouderdom komt met gebreken, ( of zou het van de hobby kwaal, roken komen ) dus we graven ook niet ff snel een gat in de grond na een half uur pauze halen we nog maar een emmertje of 20 uit de bak van het plantenfilter, zodat we bijna weer op straat niveau zijn , dit is nodig omdat er eerst een betonnen fundering in de grond gelegd moet worden waar de stenen rand op komt te staan die 60 cm hoog wordt en 25 cm breed ( twee steen's )

Zaterdag. 14/10/2000
Toen we wakker werden keken we alle twee naar buiten, naar de puinhoop, wat o wat moesten we het eerst doen, de pergola die in de tuin staat moest er ook aan geloven maar daar zitten ook het visgaren aan wat de reigers weg moet houden en dat wilde ik wel zo houden, oplossing een 40mm pvc buis opgehangen zodat de draden daar weer aan vast gemaakt konden worden, na het uitgraven van 1 van de perola-staanders, deze stond midden in de nieuwe vijver ( schoonvader dacht 10 jaar geleden laten we er maar een flinke emmer beton onderin gooien ) kon begonnen worden met het maken van de geul waarin het beton voor de muur zou komen, maar eerst moest dat beton nog even worden gehaald , ik dacht 7 balen van 40 kilo is wel genoeg, ( ik wist niet dat een zak van 40 kilo zo zwaar zou zijn ), en nog 4 staven betonijzer van 3 meter zodat het geheel een beetje stevig in elkaar zou zitten  maar na veel geploeter ligt de fundering voor de vijver rand er nu toch in, de stenen zijn besteld, zijn belgische snelbouw stenen geworden zijn lekker groot dus muur gaat dan lekker snel ( 29x10x14cm ) helaas komen de stenen pas dinsdag 24/10 maar dan kunnen we rustig de vijver uit gaan diepen, ik heb gekozen voor een wand van 90 graden zodat ik meer water volume heb.
Karin heeft weer fotos gemaakt die hieronder bij de nummer staan.
1 2 3 4 5 6 7 8

Zondag. 15/10/2000
Rustdag :-) en een beetje de rommel opruimen daar ik gisteravond helemaal versleten was ! :-(

Maandag 16/10/2000
Het weer werkt niet mee dus maar een beetje zitten denken over de afwerking van de rand aan de bovenzijde.

Dinsdag 17/10/2000
Vandaag nog maar eens 8 balen beton gehaald ( Pfffff ) ,want ik weet aardig wat van automatisering maar geen bal van beton storten, behalve dat je het nat moet maken en een stukje betondraad erin moet doen,

Woensdag 17/10/2000
Het beton laten uitharden.

Donderdag 18/10/2000
Dag 3 voor het beton morgen gaan we beginnen met graven !

Vrijdag 20/10/2000
Vandaag begonnen met het graven van de put maar stuite al snel op 2 zaken waar ik eigenlijk geen raad mee weet !! te weten 1 een put en 2 een riool pijp.
Het begint zolangzamerhand meer op een argeologiese opgraving te lijken in die kuil ik kom de raarste dingen tegen , staven betonijzer een verroeste bijl en ongeveer 1 m3 puin om van het grond water nog maar niet te spreken maar daar hebben we pompen voor dus dat is geen probleem , ik heb meer problemen met die put ik denk zolangzamerhand toch dat het een gierput was uit de oudheid !
Karin komt ook even helpen met scheppen en trekt daarom mijn laarzen maar aan ( maat 46 ) geen gezicht, ze rold ook nog even haar mauwen op en doet 3 scheppen en komt er achter dat het tegenvalt dus maar weer vertrekt :-(, ik ga verder met het slopen van de rioolpijp en 's avonds kunnen we zeggen dat de helft van de vijver bijna op diepte is ik zit met een hobbel in het midden maar dat moet dan maar !

Zaterdag 21/10/2000
Zo vanmorgen begonnen met het afgraven van de andere helft van de nieuwe vijver , het grondwater staat al lekker in het gister afgegraven deel helaas, dan maar eerst ff pompen, zoals gewoonlijk kom ik in het andere deel ook weer lekker :-( veel puin tegen waaronder een vat met cement erin, je weet niet half wat mensen in de loop der jaren allemaal in hun tuin begraven , maar helaas geen koffer met geld , nog niet tenminste, elke keer 4 emmers vol scheppen met aarde en deze dan naar de voortuin brengen. Na een emmer of 20 las ik dan een pauze in want het is geen leuk werk , puf puf !! Als ik ongeveer op de goede diepte ben zet ik tegen de zijkanten grindtegels neer zodat de aarde blijft staan ik heb gekozen voor een vertikale wand , omdat je dan minder kans hebt op alg aangroei en er meer water volume in de vijver gaat, omdat het er regenachtig uitziet zet ik de parasol in het gat en leg daar het plastic overheen omdat ik vind dat er al genoeg water inzit zonder folie. Morgen gaan we alle niveau's op de goede diepte brengen, hopelijk is het dan droog.

Zondag 22/10/2000
Vandaag is het eigenlijk te warm om wat te doen, maar omdat dinsdag de stenen komen zullen we nog een stukje moeten graven om het diepste punt te bereiken wat toch zon 1.40 Mtr zal zijn, zoals ik al verwacht had werd het dus weer soppen in de kuil vanwege het grondwater, maar na een uur of twee flink baggeren was de vijver eindelijk op de diepte die ik nu wilde hebben ( ik wilde eerst dieper maar er zat iets in de weg, zoals U boven heeft kunnen lezen. ) we laten het geheel nu drogen zodat de bodem iets steviger word. Ik ben blij dat het graven is afgelopen de doorvoer  ( 50 mm ) komt in de zijkant zodat ik geen doorvoer hoef te maken in de bodem, nog even een beetje rommel opruimen en maandag de randen van de grindtegels wegwerken met beton zodat er geen al te scherpe randen meer op ziten.

Maandag 23/10/2000
De randen van de grindtegels heb ik vanmiddag weggewerkt, zonder betonnen afwerking ziet het er niet echt leuk uit met beton is het zicht al beter, ( het oog wil ook wat ) Ik hou het beton een beetje aan de stevige kant zodat het niet onderuit zakt, nog even een foto van de rechterhoek met de betonnen afwerking erop !

Dinsdag 24/10/2000
Vandaag komen de belgische snelbouw stenen. Om 12 uur komt er een een vrachtwagen 2 pallets met stenen brengen, ook het cement heeft hij bijzich, de gedachte om ff 144 stenen naar de tuin te brengen valt zwaar tegen maar na een half uur met z'n tween ( schoonvader en ik ) even aanpoten is de klus geklaard ! Voor een hele goede vriendin die altijd zegt dat ik van alles op mijn kop plak,doe,heb een speciale foto !
Nu wachten totdat het weer een beetje meewerkt !

Woensdag 25/10/2000
Het weer ziet er goed uit , de regen valt bij stromen uit de lucht dus we gaan de opstaande rand maar metselen ! in de schuur heb ik nog een afdekzeil liggen dus daar hebben we maar een tent van gemaakt zodat we tenminste nog een beetje droog staan . de rechte achterwand staat er in een kleine 2 uur in, even eten en weer verder met de gebogen voorzijde dit duurt aanmerkelijk langer , maar om of half 5 kunnen we zeggen die vijver is waterpas en klaar ( nou ja klaar ), nog even een paar foto's maken van de afvoer deze ga ik laten uitkomen in een soort beekloopje het zal wel niet veel beekloop zijn maar een paar keien en plantjes en een geultje waar water naar de koi vijver loopt, zaterdag naar drikshorn voor de folie en afsluiter en voer want dat is ook alweer bijna op !

Donderdag 26/10/2000
Vandaag gevoegd, is een zeer leuk werk vooral als je daarbij je handen gebruikt !! Dus DOE HET NOOIT met je handen want dan krijg je dus van deze vingertjes, !!!! je moet daarom ook een voegspijker gebruiken! De vijver begint steeds meer vorm te krijgen alles wat je nu doet levert ook gelijk resultaat op! i.p.v. zaterdag gaan we dus morgen maar naar dirkshorn om folie en ondertapijt te halen!!

Vrijdag 27/10/2000
Vandaag waren de weergoden mij niet goed gezind, dus alleen maar de maat van het folie opgemeten moet toch een stuk van 7 x 5 Mtr in, is toch nogwel veel !! Morgen in Dirkshorn bij Koi & Vijvercentrum Noord Holland, folie, afsluiters en een 2 bodem drain's gaan halen voor de vijver !   

Zaterdag 28/10/2000
Vandaag even weze shoppen in Noord Holland, bij de koi dealer waar ik altijd heen ga, kom terug met een auto vol materialen waaronder 2 bodem-drains, 6 afsluiters 50 mm 1 afsluiter 110 mm, 1 doorvoer 110 mm een stuk folie van 6x8 Mtr ( vijver was weer dieper geworden :-) een internfilter zo n die normaal in een q-bak zit is niet groot maar als het noodzakelijk is kan de nieuwe vijver ook op zichzelf draaien ,  en een hele lege geldbuidel. Uiteraard nog foto's gemaakt van de jumbo's die hij zelf in zijn vijver heeft rondzwemmen en ook nog een ander vijver waar ook v== in zaten ( bedankt Theo ). nog even in de tuin een bakgemaakt waarin de bagger die onderuit de vijver komt in kan storten.

Zondag 29/10/2000
Vandaag was het zeer slecht om in de tuin te werken het regende, maar omdat ik toch wel door wilde gaan ben ik maar begonnen met het aanlegen van de bodem-drain, ik weet alleen nog niet of ik hem als afvoer of als toevoer ga gebruiken, dit omdat in een plantenfilter eigenlijk een drain niet helemaal nodig is, maar beter gelijk een drain inbouwen dan later de vijver weer moeten aanpassen, de drain is met beton vastgezet in de zij en onderkant van de vijver zodat deze niet kan gaan drijven. Voor de rest vandaag weinig uitgevoerd.

Maandag 30/10/2000
Vandaag de rest van de bodem van beton voorzien zodat ik hopelijk woensdag de folie kan gaan leggen tenminste als het even een beetje droger word, maar goed dat er nog geen folie in de vijver zit want anders had hij al vol gezeten met regenwater !

Dinsdag 31/10/2000
Vandaag werkte het weer dus mooi niet mee, maar ja dan heb ik ff tijd om binnen het 1 en ander op te ruimen !

Woensdag 1/11/2000
Het is heerlijk weer het regend :-( maar om 12 uur wordt het gelukkig droog dus rap in de kleren en de vijver droog gaan maken, dit is echter dweilen met de kraan open het grond water blijft komen. Op een gegeven moment toch maar de folie gepakt en uitgaan vouwen het is een stuk van 6 x 8 Mtr, beter te veel dan te weinig, zoals gewoonlijk ligt het er eerst weer verkeerd in en moet ik de handel draaien maar na een uurtje pielen ligt het dan toch eindelijk in, nu kan de drain worden ingeplakt en geschroeft dit valt niet mee door het grondwater wat zich ondertussen onder in de vijver heeft verzameld. Maar het lukt uiteindelijk toch, en kan na een 1 wachten ,met het vullen vanuit de grote vijver beginnen terwijl dit geschied kijk ik naar de plooien, en zie ik @#@#@$@#@@$ en gaatje zitten onder de waterlijn, dus stoppen met vullen en eerst dat gaatje reparen hierna ook weer een uur wachten, ook gelijk de overloop geplakt dit gaat door een wand-doorvoer weer terug naar de koi vijver, en weer verder vullen ondertussen is er al 6 kub water ingegaan, ik besluit om de goud guppies uit de grote vijver te vissen en in de nieuwe vijver te plaatsen, en dat valt nog flink tegen , vooral de goud windes zijn erg snel en ook erg groot, groter dan ik dacht, nog even snel een foto gemaakt van 1 van de middelmaatse windes, ik was vergeten om van de grote een foto te maken! onder tussen liep de nieuwe vijver lekker over in de koi vijver. maar het was ondertussen donker geworden dus besloot ik te stoppen met vullen, morgen weer een dag!

Donderdag 2/11/2000
Het eerste wat ik vanmorgen doe is kijken hoe het waterpeil is van de nieuwe vijver, het staat nog steeds redelijk op peil, wel zie ik dat de overloop/skimmer die op de doorvoer staat druppelt, dus moeten we daar iets op verzinnen, Ook de afsluiter van de bodem-drains is nog dicht.
Maar eerst beginnen we maar met het weg knippen van de folie die teveel is zodat het toch een iets beter gezicht is.
Ook laat ik het water retour lopen in de grote vijver deze heb ik speciaal nog niet afgevuld i.v.m. eventuele kalimiteiten. daarna ga ik de overloop/skimmer in elkaar zetten op de doorvoer komt een haakse 50 mm bocht deze gaat over in een 70 mm pijp en deze weer in een 110 mm mof deze laatste is tevens het overloop gedeelte voor de nieuwe vijver, hierna word het interne filter geplaatst omdat dit van een speciaal soort materiaal is leg ik er maar een grindtegel op anders gaat hij spontaan drijven.
Hierna ga ik maar afvullen, de vissen komen onderwijl ook even kijken wat er nu weer voor pijp in hun terretorium staat, tegelijk maar even wat keien in de punt gelegd zodat ook dat gedeelte tenminste beter oogt dan die blubber! Morgen gaan we maar eens kijken wat we aan die punt kunnen doen, ik zit te denken aan een specie kuip en van daaruit een beekloopje ! voor de salamanders welke ik in het voorjaar hoop te krijgen van Jolanda !

Vrijdag 3/11/2000
Vandaag beginnen we met het terug doen van het grind en de substraat, eerst wordt het zo goed mogelijk schoon gemaakt, deze onderlaag dient als bodem voor de waterplanten, ik wil immers geen aarde in mijn plantenfiler de planten moeten de voedings stoffen maar uit het water halen, het op de bodem legen gebeurt d.m.v. een 110 mm pijp en een klein schepje, zodat het water niet al te troebel wordt.
Hierna ga ik op mijn kop in de grote vijver staan om een mand met een witte lelie op te duiken, ( brbrbrbrrb ) Daar ik alleen ben vraag ik een goede kennis om via mijn webcam een foto te maken ! Ook het interne filter moet even een beetje omhoog gehaald worden hiervoor mag ik dus weer de nw vijver in, gelukkig zit er op 60 cm diepte een rand waar ik op kan staan , maar ik besluit toch maar mijn broek en sokken aan te houden, misschien houd het de koude een beetje tegen, maar dat helpt dus niet.Ik ben nu zo koud dat ik besluit om de rest van de dag maar lekker bij de kachel te gaan zitten.

Zaterdag 4/11/2000
Vandaag 2 lange plantenbakken gekocht hierin komt het riet en de andere planten te staan , zoals waterdotter, dus niet de zuurstofplanten in de bodem van de bakken boor ik een heleboel gaten zodat het water er doorheen kan stromen, morgen zondag ga ik mijn Filter schoonmaken waardoor ik het waterpeil in de nw vijver wat kan laten zakken zodat ik de zuurstof planten redelijk droog kan poten.

Bouwvak vakantie

Vrijdag 17/11/2000
Vandaag maar eens begonnen met de afwerking van de nieuwe vijver maar net zoals de afgelopen 2 weken werkt het weer weer niet mee in de voortuin scheen de zon en in de achtertuin was er onweer, om een uur of 1 begonnen met metselen van de eerste punt waar een salamander bak in komt, en ja hoor om half 2 lag het werk alweer stil vanwege een hoosbui :-((

Zaterdag 18/11/2000
Vanwege het slechte weer en het tegenvallen van het inbouwen van het grafity filter zijn de werkzaamheden voor onbepaalde tijd gestopt, de bedoeling om het filter onder het terras te plaatsen zijn van de baan daar de volgend jaar te bouwen koivijver 60 cm boven het terras komt te staan, het filter komt dus in de schuur te staan 60 cm boven de grond zodat niet alleen de Koi maar ook de siervijver van het filter gebruik kunnen maken ! Ik begin daarom maar aan een nieuwe pagina waar ik de bouw van de Koi vijver volgend jaar kan noteren!